Algemene informatie voeding


Voeding

Voeding ZiekenhuisdieetVoeding bestaat ruwweg uit twee groepen. Bouwstoffen en energie.

Voeding die vooral energie geeft zijn vette en koolhydraatrijke producten. Deze geven je energie om dingen te doen.
Mineralen, vitamines en eiwitten zijn meer bouwstoffen. Hiermee wordt je lichaam opgebouwd. Beide groepen zijn belangrijk. Een dieet als het ziekenhuisdieet kan door het strenge schema deze groepen onevenredig hard aanpakken.

Energie

Sporten, het ziekenhuisdieetEnergie (brandstof) heb je nodig om inspanning te kunnen verrichten. Zowel om de trap op te kunnen lopen als om na te denken. Maar ook het hart heeft energie nodig om te kloppen en zelfs het verteren van voedsel kost energie (maar levert ook energie op) Vet en koolhydraten zijn de voedingsstoffen met de meeste energie. Vet bevat 9 kilo calorieën per gram.  Koolhydraten bevatten ongeveer vier kilocalorieën. Koolhydraten zijn niets anders dan suikers. Vetten en koolhydraten zijn dus niet per se slecht voor een mens. Het probleem is dat mensen tegenwoordig te veel van deze stoffen binnen krijgen terwijl ze te weinig bewegen. Omdat het lichaam niets verspilt wordt de energie die het extra binnen krijgt weer opgeslagen, als vet!

Omgekeerd werkt dit ook, en dat is het leuke verhaal! Wanneer het lichaam minder energie binnen krijgt dan dat het verbrand zal het zijn voorraden aanspreken en het eigen vet gaan verbranden!

Bouwstoffen

Bouwstoffen zijn nodig om je lichaam op te bouwen en te repareren. Wanneer cellen kapot gaan zijn deze stoffen nodig om nieuwe cellen van te maken. Omdat het lichaam de hele dag door zichzelf “verbouwd” zijn er iedere dag weer bouwstoffen nodig om onderdelen te vernieuwen. Een dieet zou hier dan ook niet op moeten besparen.

Eiwit

Eiwit is een belangrijke bouwstof. Het skelet van cellen wordt hiervan gemaakt. Ook veel Eiwitten, het ziekenhuisdieetandere onderdelen van cellen bestaan uit eiwitten. Een mineraal als ijzer bijvoorbeeld is nodig om rode bloedcellen aan te maken die verloren zijn menstruatie of gewoon door slijtage (ook cellen slijten en moeten vervangen worden) Het lichaam kan sommige vitamines en mineralen niet zelf maken. Daarom is het belangrijk dat deze in de voeding zitten. Groente en (citrus)fruit bevatten veel vitamines en vlees bevat veel mineralen.

 Ziekenhuisdieet

Veel dieten spelen in op deze voedingsbehoeften van het lichaam door een of meerdere voedingsgroepen uit het dieet te halen. Op deze manier kan het lichaam geen gezonde balans in stand houden. Op deze manier afvallen is dus geen goed idee.

 

Terug naar de beginpagina